Gospodarstwo Ogrodnicze Koter

Jeżyna Bezkolcowa Cacanska Bestrna

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on print
Drukuj

Cacanska Bestrna jest wiodącą odmianą jeżyny w Serbii, a ze względu na swoją charakterystykę i właściwości uprawowe zyskuje na popularności w innych częściach świata. Sadzonki jeżyny bezkolcowej Cacanska Bestrna znajdują się w naszej ofercie sezon 2020. 

Poniżej streściliśmy najważniejsze informacje na temat tej ciekawej odmiany. Po prostu – kliknij i sprawdź!

Cacanska Bestrna została wyhodowana przez dr Miloljub Stanisavljevic w 1984 roku w Serbii. Odmiana powstała z krzyżówki Dirksen Thornless i Black Satin.

Owoce jeżyny Cacanska Bestrna są bardzo duże, długie i cylindryczne. Średnia waga jednego owocu 9 g – 10 g (a pojedyncze egzemplarze osiągają nawet 15,4 g). Owce jeżyny Cacanska Bestrna są bardzo smaczne i aromatyczne, dzięki czemu odmiana ta doskonale nadaje jako owoc deserowy.

Plony jeżyny Cacanska Bestrna są wysokie w porównaniu do odmian Black Satin, Thornfree i Dirksen Thornless. W sprzyjających warunkach uprawy, plon wysokiej jakości owoców przekracza nawet 25 ton z hektara.

Jeżyna Cacanska Bestrna zaliczana jest jako odmian średnio wczesna

Jeżyna Cacanska Bestrna charakteryzuje się bardzo dynamicznym i energicznym wzrostem (ponad 2 m wysokości). Pędy tej odmiany są bezkolcowe. Jeżyny Cacanska Bestrna są całkowicie mrozoodporne, co ułatwia uprawę jeżyny na stanowiskach o surowszym klimacie i nie wymaga okrywania na zimę. Kwiaty na pędach są skoncentrowane, dlatego zbiór owoców jest ułatwiony.

Odmiana jeżyny Cacanska Bestrna jest umiarkowanie odporna na rdzę.

Owoce jeżyny Cacanska Bestrna są doskonałe do bezpośredniego spożycia jak również do mrożenia i na przetwory

Więcej na blogu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę prywatności.