Cacanska Bestrna jest wiodącą odmianą jeżyny w Serbii, a ze względu na swoją charakterystykę i właściwości uprawowe zyskuje na popularności w innych częściach świata. Sadzonki jeżyny bezkolcowej Cacanska Bestrna znajdują się w naszej ofercie sezon 2020.
Poniżej streściliśmy najważniejsze informacje na temat tej ciekawej odmiany. Po prostu – kliknij i sprawdź!
Pochodzenie
Cacanska Bestrna została wyhodowana przez dr Miloljub Stanisavljevic w 1984 roku w Serbii. Odmiana powstała z krzyżówki Dirksen Thornless i Black Satin.
Owoce
Owoce jeżyny Cacanska Bestrna są bardzo duże, długie i cylindryczne. Średnia waga jednego owocu 9 g – 10 g (a pojedyncze egzemplarze osiągają nawet 15,4 g). Owce jeżyny Cacanska Bestrna są bardzo smaczne i aromatyczne, dzięki czemu odmiana ta doskonale nadaje jako owoc deserowy.
Wydajność
Plony jeżyny Cacanska Bestrna są wysokie w porównaniu do odmian Black Satin, Thornfree i Dirksen Thornless. W sprzyjających warunkach uprawy, plon wysokiej jakości owoców przekracza nawet 25 ton z hektara.
Pora owocowania
Jeżyna Cacanska Bestrna zaliczana jest jako odmian średnio wczesna
Charakterystyka roślin
Jeżyna Cacanska Bestrna charakteryzuje się bardzo dynamicznym i energicznym wzrostem (ponad 2 m wysokości). Pędy tej odmiany są bezkolcowe. Jeżyny Cacanska Bestrna są całkowicie mrozoodporne, co ułatwia uprawę jeżyny na stanowiskach o surowszym klimacie i nie wymaga okrywania na zimę. Kwiaty na pędach są skoncentrowane, dlatego zbiór owoców jest ułatwiony.
Wrażliwość na choroby
Odmiana jeżyny Cacanska Bestrna jest umiarkowanie odporna na rdzę.
Zastosowanie odmiany
Owoce jeżyny Cacanska Bestrna są doskonałe do bezpośredniego spożycia jak również do mrożenia i na przetwory