Cięcie borówki amerykańskiej to podstawowy zabieg na plantacji, który zapewnia coroczne owocowanie krzewów. Wyróżniamy kilka rodzajów cięcia:
- fitosanitarne
- formujące
- odmładzające
W praktyce, na dużych plantacjach cięcia te przeprowadzamy w tym samym czasie — pod koniec zimy. Wyjątkiem jest tylko jedno cięcie, które należy wykonać po posadzeniu borówek w gruncie. Zaleca się, aby niezwłocznie po posadzeniu krzewów na zagonach, obciąć pędy na wysokość kilku oczek. Dlaczego? Ponieważ zależy nam, aby borówka w pierwszym roku po posadzeniu nie wysilała się na utrzymanie istniejących pędów, tylko całą energię angażowała w budowę mocnych korzeni i wypuszczanie nowych pędów, które będą tworzyły szkielet rośliny w przyszłości.
Na starszych plantacjach borówki powinniśmy starać się formować rośliny w kształt litery V- tak by na dole nie było zbyt wielu pędów, a owoce pojawiały się na górze krzewu. Należy więc wycinać gałęzie, które rosną zbyt nisko, przy gruncie. Usuwać powinniśmy również pędy, które wydały owoc w danym roku. Przerzedzamy tym samym górę krzewu, dając więcej światła pąkom, które będą wydawały borówki w roku przyszłym. Zagęszczenie krzewu jest zjawiskiem niekorzystnym — borówek jest co prawda więcej, ale są małe i nie dojrzewają się równomiernie. Usuwać można wszystkie cienkie gałązki, które nie mają dużego potencjału plonotwórczego, a tylko niepotrzebnie zacieniają grona.
Na plantacjach w wieku produkcyjnych warto przeprowadzać cięcia odmładzające — tzn. wycinać systematycznie najstarsze pędy borówki. Będzie to pobudzało wzrost nowych gałęzi. Ilość pędów, które można wyciąć jest kwestią mocno indywidualną i zależy od odmiany, ponieważ każda z nich ma inne tempo wzrostu. Niektóre odmiany, jak np. Bluecrop chętnie poddają się cięciu odmładzającemu i wypuszczają nowe pędy, inne odmiany jak np. Liberty wypuszczają nowe pędy niechętnie.
Oczywiście, przy okazji cięć, które formują krzew i wspomagają plonowanie, wycinane powinny być wszystkie gałązki chore, przemarznięte, suche- jest to cięcie fitosanitarne borówki amerykańskiej, które zapobiega rozprzestrzenianiu chorób na plantacji.