Jagoda kamczacka a właściwie jej owoce mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Jagody są smaczne, można je jeść na surowo lub przetworzone. Są źródłem wielu witamin i soli mineralnych. Dlatego coraz częściej sięgamy po owoce jagodowe w tym coraz bardziej popularną jagodę kamczacką. Te niewielkie owoce mają w sobie ogromną moc, która jak się okazuje, może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie samopoczucie i postępujące choroby cywilizacyjne. Podobną opinię coraz częściej słyszy się od lekarzy, którzy zachęcają, aby zamiast łykać tabletki, częściej sięgać po owoce jagodowe.
Te niewielkie owoce mają w sobie ogromną moc, która jak się okazuje, może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i postępujące choroby cywilizacyjne. Podobną opinię coraz częściej słyszy się od lekarzy, którzy zachęcają, aby zamiast łykać tabletki, częściej sięgać po owoce jagodowe.
Spis treści
Jagoda kamczacka - właściwości antyoksydacyjne
Powszechną bolączką, szczególnie krajów rozwiniętych stają się choroby cywilizacyjne, oraz starzenie się społeczeństwa. Podstawowymi przyczynami są nieodpowiednia dieta uboga w owoce, palenie tytoniu, mała aktywność fizyczna, nadwaga. Inną, bardzo poważną grupą chorób cywilizacyjnych są nowotwory, które w większości są spowodowane złymi nawykami żywieniowymi, oraz postępująca chemizacją w procesach produkcji żywności. Zarówno w przypadku postępowania rozwoju chorób cywilizacyjnych, jak i procesu starzenia się społeczeństwa najistotniejszą rolę odgrywają reaktywne formy tlenu (RFT). Nadmiar reaktywnych form tlenu w organizmie prowadzi do nieodwracalnych zmian w strukturze komórki, uszkodzeń DNA, co z kolei może prowadzić do mutacji a w konsekwencji do procesów nowotworowych. Ze względu na wyżej wymienione powody, konsumenci poszukują produktów o naturalnych właściwościach antyoksydacyjnych.
Żywność bogata w przeciwutleniacze jest niezwykle istotna w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób, a także łagodzi działanie uboczne niektórych leków. Aby przeciwdziałać czynnikom powodującym choroby cywilizacyjne, należy zadbać o odpowiednią dietę bogatą w owoce, które mają właściwości przeciwoksydacyjne (przeciw utleniające) oraz dużą zawartość polifenoli. Do takich owoców zaliczają się jagody leśne, świdośliwa, borówka amerykańska, a także jagoda kamczacka. W sposób szczególny warta uwagi są owoce jagody kamczackiej.
Związki fenolowe w owocach jagody kamczackiej
Owoce jagody kamczackiej mają postać mięsistej niebieskogranatowej jagody z woskowym nalotem. Są soczyste i charakteryzują się słodko-kwaśnym smaku. W zależności od odmiany owoce jagody kamczackiej mogą być małe średnie i duże (niektóre owoce mają długość nawet 2,5 cm i szerokość do 1 cm). Kształt owoców także jest uzależniony od odmiany, wyróżniamy owoce kubkowate, owalne lub walcowato elipsoidalny. Owoce wiciokrzewu sinego (Lonicera caerulea var. kamtschatica) charakteryzują się dużą zawartością związków o właściwościach przeciw utleniających. Główna grupa związków fenolowych w owocach jagody kamczackiej są (w zależności od odmiany):
- antocyjany 34-52 %
- flawan-3-ol 25-45 %
- kwasy hydroksy-cynamonowe 11-14 %
- flawonole 6- 11%
- flawony 1- 2%
Działanie antynowotworowe i przeciwzapalne antocyjanów
Antocyjany są szczególnie istotne w walce z chorobami cywilizacyjnymi i nowotworami. Dzięki antocyjanom owoce jagody kamczackiej zawdzięczają swoją barwę. W tym przypadku ich ilość jest na tyle duża, że owoce przyjmują barwę ciemnoniebieską, niemal czarną. To one mają zdolność obniżania aktywności czynnika martwicy nowotworów. Inne aktywne biologicznie związki fenolowe wykazują działanie przeciwbakteryjne i ograniczają aktywność enzymów, które biorą udział w powstawaniu procesów zapalnych.
Jagoda kamczacka jest także doskonałym źródłem witaminy C. Pro zdrowotne właściwości jagody kamczackiej są już dobrze znane w Stanach Zjednoczonych i Kandzie, w Europie jagoda kamczacka zyskuje dopiero na popularności. Nie wątpliwie popularyzacji jagody kamczackiej sprzyja coraz większe zapotrzebowanie przez konsumentów na produkty funkcjonale (żywność kosmetyki itp.), które zawierają komponenty naturalne. Bardzo ważne w tego typu produktach jest to, aby koncentracja dane substancji czynnej była na tyle wysoka, by jej pozytywne działanie na organizm było widoczne.
Jagoda kamczacka - doskonała na soki i konfitury
Owoce jagody kamczackiej posiadają bardzo wysoką wartość użytkową. Ze względu na wczesność dojrzewania, stanowią pierwsze owoce jagodowe dostępne na świeżym rynku owoców deserowych. Owoce jagody kamczackiej doskonale nadają się do sporządzania różnego rodzaju soków, dżemów, przecierów, suszów, nalewek czy konfitur, a dzięki wysokiej zawartości substancji czynnych, przetwory z tego w owocu są szczególnie cenne. Owoce jagody kamczackiej posiadają bardzo wysoką wydajność w produkcji soków, która wynosi 70 % bez obróbki enzymatycznej, a po zastosowaniu preparatów enzymatycznych wydajność może wynieść nawet 90%.
Wytłoki z jagody kamczackiej
Wytłoki, które powstają podczas procesu tłoczenia soków z owoców jagody kamczackiej, stanowią bardzo cenny odpad produkcyjny. Są wartościowym surowcem, ponieważ w skórce znajduje się kilkakrotnie więcej antocyjanów niż w miąższu. Z tego względu, wytłoki z owoców jagody kamczackiej po wysuszeniu znajdują zastosowanie jako dodatek to różnego rodzaju herbatek owocowych czy musli. Wytłoki doskonale nadają się również do produkcji ekstraktu barwnika antocyjanowego.
Dżemy, o których już wcześniej była mowa, także są doskonałym sposobem zagospodarowania owców jagody kamczackiej. Wpływa na to wysoka zawartość pektyn w owocach, wpływa korzystnie na konsystencje produktów żelowych. Owoce jagody kamczackiej ze względu na swoje walory smakowe znajdują zastosowanie jako dodatek smakowy do produktów o nie wyraźnym i mdłym smaku. Owoce jagody kamczackiej znajdują także szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Coraz więcej firm i koncernów farmaceutycznych poszukuje substancji o właściwościach antyoksydacyjnych naturalnego pochodzenia, zastępując tym samy ich syntetyczne odpowiedniki.
Podsumowanie
Ze względu na wyżej wymienione właściwości z całą pewnością jagoda kamczacka w niedalekiej przyszłości doczeka się statusu „super jagody” lub „jagody długo wieczności”. Z całą pewnością, w przyszłości jagoda kamczacka stanie się poszukiwanym produktem w przetwórstwie spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Coraz większe zainteresowanie owocami jagody kamczackiej obserwowane jest nie tylko w naszym kraju, ale również w u naszych południowych sąsiadów (Czechy i Słowacja), ale i u zachodnich (Niemcy). Innymi rynkami zbytu owoców będą lub już są takie kraje jak Kanada, Anglia czy Japonia.