Sadzonki malin

Oferujemy sadzonki malin najwyższej jakości, by zapewnić maksymalną możliwą wydajność z hektara. Zapraszamy do zapoznania się z kilkoma informacjami na temat sadzenia i pielęgnacji krzewów oraz do kontaktu z nami w celu zamówienia sadzonek. 

Nasz szkółka malin znajduje się w Dąbrowicy w woj. lubelskim, jednak w krzewy malin zaopatrujemy klientów nie tylko z Lublina czy województwa lubelskiego, ale z całej Polski i dużej części Europy.

Zapraszamy do zapoznania się z kilkoma informacjami na temat sadzenia i pielęgnacji krzewów oraz do kontaktu z nami w celu zamówienia sadzonek. 

Maliny w Ogrodzie

+48 609 263 865

Zadzwoń i zapytaj o szczegóły oferty!

+48 607 368 827

Zadzwoń i zapytaj o szczegóły oferty!

Spis treści

Uprawa malin

Polska jest jednym z największych na świecie producentów malin. Jednakże, pomimo dużych areałów, plantatorzy nie mogą cieszyć się wystarczającą wydajnością z hektara. Aby w pełni czerpać korzyści z plantacji malin, należy odpowiednio zaplanować proces jej zakładania i późniejszej pielęgnacji.

Sadzonki malin z pędów jednorocznych i dwuletnich

Pierwszego wyboru należy dokonać przy wyborze sadzonek malin. Plantację można posadzić z odmian owocujących na pędach jednorocznych lub pędach dwuletnich.

Maliny owocujące na pędach jednorocznych charakteryzują się późniejszym terminem dojrzewania (od sierpnia), nie wymagają podpór, pędy jesienią należy skosić, tak by wiosną mogły wybić z pąków nowe, które po kilku miesiącach wejdą w okres owocowania. Wadą plantacji zakładanych z takich sadzonek jest mniejsza wydajność tonażowa z hektara- zazwyczaj jest to 6-10 ton, przy czym maliny z pędów dwuletnich potrafią dać dwa razy tyle owocu. Zaletą, brak uciążliwych prac ręcznych, jak w przypadku malin owocujących na pędach dwuletnich.

Plantacje zakładane z sadzonek malin owocujących na pędach dwuletnich wymagają niestety zainstalowania podpór (słupków i drutów), co wiąże się z dodatkowymi kosztami. Do kosztów należy wliczyć również robociznę, ponieważ pędy, które owocowały w roku bieżącym, należy wyciąć, zaś do podpór przymocować wyselekcjonowane, nowe pędy, które zaowocują w roku przyszłym. Malina ta wymaga również trochę innego rodzaju ochrony, ze względu na szkodniki, które żerują w na owocach w czasie kwitnienia. 

Sadzenie malin

Maliny

Malina preferuje lekko kwaśną glebę, o pH 5,5-6,5. Żyzną, wilgotną, lecz bez zastoisk wodnych. Sadzenie malin należy przeprowadzić późną jesienią. Jeśli chcemy założyć plantację z sadzonek doniczkowanych, możemy to robić cały sezon, pod warunkiem zainstalowania linii kroplujących. 

Maliny sadzi się zazwyczaj co 50 cm, w rzędach oddalonych od siebie o 3-4 m. Należy pilnować, by rzędy nie przekroczyły szerokości 0,5 m, gdyż wpłynie to negatywnie na dojrzewanie owoców, oraz umożliwi rozwój chorób takich jak szara pleśń, na które malina jest bardzo wrażliwa.

Pielęgnacja sadzonek

Po posadzeniu nowej plantacji, sadzonki maliny należy przyciąć kilka cm nad ziemią. Szczególnie w ostatnich latach, na plon bardzo pozytywnie wpływa nawożenie poprzez fertygację. Jest to nawożenie bardzo precyzyjne, dzięki któremu otrzymujemy bardzo dobrą jakość owoców.

Poważnym problemem w uprawie malin w ostatnich latach są wirusy atakujące rośliny. Powodują one przebarwienia, deformacje liści i karłowatość roślin. Przyczyniają się do wycieńczenia roślin, co wpływa na obniżenie plonowania. Choroby wirusowe stanowią poważny problem w uprawie malin, gdyż na plantacjach nie można ich zwalczyć. Można je jedynie ograniczać przez zwalczanie szkodników, które je przenoszą. Rośliny zakażone wirusem pozostają chore do końca życia i są zagrożeniem dla roślin zdrowych. 

Choroby wirusowe malin rozprzestrzeniają się wraz z chorym materiałem nasadzeniowym, pyłkiem kwiatowym oraz z nasionami. Dlatego do zakładania plantacji malin powinno się używać tylko materiału kwalifikowanego, badanego na zdrowotność roślin. 

Nowe uprawy malin należy lokalizować z dala od starych porażonych plantacji, czyli stosować odpowiednią izolację przestrzenną. Sadzonki malin trzeba również systematycznie obserwować, aby usuwać porażone przez wirusy rośliny, które stają się źródłem dalszego zakażania pozostałych roślin.