Jagoda kamczacka sadzonki – jagoda długowieczności

jagoda kamczacka owoce 4
Jagoda kamczacka sadzonki – Owoce są smaczne, można je jeść na surowo lub przetworzone. Są źródłem wielu witam i soli mineralnych. Dlatego coraz częściej sięgamy po owoce jagodowe. Te niewielkie owoce mają w sobie ogromną moc, która jak się okazuje może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie samopoczucie i postępujące choroby cywilizacyjne. Podobną opinie coraz częściej  słyszy się od lekarzy którzy zachęcają, aby zamiast łykać tabletki częściej sięgać po owoce jagodowe.

Powszechną bolączką, szczególnie krajów rozwiniętych stają się choroby cywilizacyjne, oraz starzenie się społeczeństwa. Podstawowymi przyczynami są nieodpowiednia dieta uboga w owoce, palenie tytoniu, mała aktywność fizyczna, nadwaga. Inną, bardzo poważną grupą chorób cywilizacyjnych są  nowotwory, które w większości są spowodowane złymi nawykami żywieniowymi, oraz postępująca chemizacją w procesach produkcji żywności. Zarówno w przypadku  postępowania rozwoju chorób cywilizacyjnych, jak i procesu starzenia się społeczeństwa najistotniejszą role odgrywają reaktywne formy tlenu (RFT). Nadmiar reaktywnych form tlenu w organizmie prowadzi do nieodwracalnych zmian w  strukturze komórki, uszkodzeń DNA, co z kolei może prowadzić do mutacji a w konsekwencji do procesów nowotworowych. Ze względu na wyżej wymienione powody, konsumenci poszukują produktów o naturalnych właściwościach antyoksydacyjnych.

Żywność bogata  w przeciw utleniacze jest niezwykle istotna w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób, a także łagodzi działanie  uboczne niektórych leków. Aby przeciwdziałać czynnikom powodującym choroby cywilizacyjne, należy zadbać o odpowiednią dietę bogatą w owoce, które mają właściwości przeciw oksydacyjne (przeciw utleniające) oraz dużą zawartość polifenoli. Do takich owoców zaliczają się jagody leśne, świdośliwa, borówka amerykańska, a także jagoda kamczacka.  W sposób szczególny warta uwagi są owoce jagody kamczackiej.

Owoce jagody kamczackiej mają postać mięsistej niebieskogranatowej jagody z woskowym nalotem. Są soczyste i charakteryzują się słodko-kwaśnym  smaku. W zależności od odmiany owoce jagody kamczackiej mogą być małe średnie i duże ( niektóre owoce mają długość nawet 2,5 cm i szerokość do 1 cm). Kształt owoców także jest uzależniony od odmiany, wyróżniamy owoce kubkowate, owalne lub walcowato elipsoidalny. Owoce wiciokrzewu sinego ( Lonicera caerulea var. kamtschatica)  charakteryzują się dużą zawartością związków o właściwościach przeciw utleniających. Główna grupa związków fenolowych w owocach jagody kamczackiej są (w zależności od odmiany) :

  • antocyjany 34-52 %
  • flawan-3-ol 25-45 %
  • kwasy hydroksy-cynamonowe 11-14 %
  • flawonole 6- 11%
  • flawony 1- 2%

Antocyjany

jagoda kamczacka zdrowiesą szczególnie istotne w walce z chorobami cywilizacyjnymi i nowotworami. Dzięki antocyjanom owoce jagody kamczackiej zawdzięczają swoją barwę. W tym przypadku ich ilość jest na tyle duże ze owoce przyjmują barwę ciemno niebieską, niemal czarną. To one są mają zdolność obniżania aktywności czynnika martwicy nowotworów. Inne aktywne biologicznie związki fenolowe wykazują działanie przeciwbakteryjne i ograniczają aktywność enzymów które biorą udział w powstawaniu procesów zapalnych. Jagoda kamczacka jest także doskonałym źródłem witaminy C. Pro zdrowotne właściwości jagody kamczackiej są już dobrze znane w Stanach Zjednoczonych i Kandzie, w Europie jagoda kamczacka zyskuje dopiero na popularności. Nie wątpliwie popularyzacji jagody kamczackiej sprzyja coraz większe zapotrzebowanie przez konsumentów na produkty funkcjonale (żywność kosmetyki itp.), które zawierają komponenty naturalne.

Bardzo ważne w tego typu produktach jest aby koncentracja dane substancji czynnej była na tyle wysoka aby jej pozytywne działanie na organizm było widoczne.
Owoce jagody kamczackiej posiadają bardzo wysoką wartość użytkową. Ze względu na wczesność dojrzewania, stanowią pierwsze owoce jagodowe dostępne na świeżym rynku owoców deserowych. Owoce jagody kamczackiej doskonale nadają się do sporządzania różnego rodzaju soków, dżemów, przecierów suszów, nalewek czy konfitur, a dzięki wysokiej zawartości substancji czynnych, przetwory z tego w owocu są szczególnie cenne. Owoce jagody kamczackiej posiadają bardzo wysoką  wydajność w produkcji soków,  która wynosi 70 % bez obróbki enzymatycznej, a po zastosowaniu preparatów enzymatycznych wydajność może wynieść nawet 90%. Wytłoki, które powstają podczas procesu tłoczenia soków z owoców jagody kamczackiej stanowią bardzo cenny odpad produkcyjny.

Wytłoki

owoce jagody kamczackiej 2te są wartościowym surowcem, ponieważ w skórce znajduje się kilka krotnie więcej antocyjanów niż w miąższu. Z tego względu, wytłoki z owoców jagody kamczackiej po wysuszeniu znajdują zastosowanie jako dodatek to rożnego rodzaju herbatek owocowych, musli. Wytłoki  doskonale nadają się również do produkcji ekstraktu barwnika antocyjanowego. Dżemy o których już wcześniej była mowa także są doskonałym sposobem zagospodarowania owców jagody kamczackiej. Wpływa na to wysoka zawartość pektyn w owocach, wpływa  korzystnie na konsystencje produktów żelowych. Owoce jagody kamczackiej ze względu  na swoje walory smakowe znajdują zastosowanie jako dodatek smakowy do produktów o nie wyraźnym i mdłym smaku. Owoce jagody kamczackiej znajdują także szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Coraz więcej firm i koncernów farmaceutycznych poszukuje  substancji o właściwościach antyoksydacyjnych naturalnego pochodzenia, zastępując tym samy ich syntetyczne odpowiedniki.

Ze względu na wyżej wymienione właściwości z całą pewnością jagoda kamczacka w niedalekiej przyszłości doczeka się statusu „super jagody” lub „jagody długo wieczności”. Z całą pewnością, w przyszłości jagoda kamczacka stanie się poszukiwanym produktem w przetwórstwie  spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym. Coraz większe zainteresowanie owocami jagody kamczackiej obserwowane jest nie tylko w naszym kraju ale również w  u naszych południowych sąsiadów (Czych Słowacja) ale i u zachodnich (Niemcy). Innymi rynkami zbytu owoców będą lub są już Kanadyjczycy, Anglicy, Japończycy.